foliranje

Foliranje za bolj in manj zahtevne

Tako pri industrijskem kot tudi pri manj zahtevnem pakiranju izdelkov imamo na voljo podobne rešitve, ki se izkažejo za zelo vsestranske. Predvsem izstopata dve opciji: vakumiranje in pakiranje v termoskrčljivo folijo. Končni rezultat je zelo podoben, čeprav se postopka nekoliko razlikujeta. Prav tako pa imamo v obeh primerih na voljo zelo privlačno ponudbo naprav in pripomočkov, ki omogočajo učinkovito pakiranje ne glede na količino in vrsto izdelkov.

Vakumsko pakiranje

Z vakumskim pakiranjem se lahko lotimo zelo raznolikih predmetov, običajno pa smo omejeni na zmerne dimenzije in trdne vsebine. Že v običajnem gospodinjstvu lahko najdemo aparat in vrečke za vakumiranje, saj se na ta način pogosto spravlja ozimnica in druga živila za shranjevanje na dolgi rok. Prav takšne vrečke za vakumiranje so včasih v uporabi v industrijskem okolju, seveda v kombinaciji z nekoliko naprednejšimi aparati. Za industrijsko pakiranje pa vrečke za vakumiranje pogosto niso primerne, temveč se za vakumsko pakiranje uporablja kar folija, ki jo znajo naprednejši aparati uporabiti na enak način.

Foliranje s termoskrčljivo folijo

Predvsem za večje in nepravilno oblikovane tovore se pogosto uporablja tudi pakiranje s termoskrčljivo folijo. To je drugačna tehnika, ki ima podoben rezultat kot vakumsko pakiranje. Spet je treba uporabiti vrečo oziroma folijo, v katero se lepo spravi željeno vsebino. Namesto, da bi pri tem izsesali zrak z aparatom za vakumiranje, pa folijo obdelamo z aparatom za toplotno obdelavo. Pri tovrstnem foliranju se folija prav tako oprime vsebine in jo dobro zaščiti pred vplivi okolja.

Foliranje s termoskrčljivo folijo je v mnogih primerih bolj uporabna tehnika, saj ni omejena na dimenzije aparata in obliko vsebine. Seveda se tudi vakumiranje odlično izkaže v zelo raznolikih okoljih, tako da je treba vsakič posebej ugotoviti, katera rešitev bo najboljša v danem primeru. Včasih je pametno izkoristiti kar prednosti obeh možnosti in morda premisliti še o morebitnih alternativah.