Mednarodni prevozi

Najcenejši mednarodni prevozi

Pri organizaciji tovornega transporta na dolge razdalje pride neizogibno do nekaterih stroškov, ki lahko celo pomenijo, da se poslovanje s tujimi partnerji kljub drugim ugodnostim ne bo splačalo. Najboljšo rešitev torej predstavljajo cenovno ugodni prevozi, ki jih po navadi organizirajo logistična podjetja.

Katera opcija bo pri mednarodnem transportu najcenejša? Zelo verjetno je, da bo to ladijski prevoz. Transport po morju je namreč znan ravno po tem, da gre za cenovno ugodno rešitev, če le pride v poštev. Pogoj je seveda ta, da imamo med izhodiščem in destinacijo na voljo ustrezne morske poti, poleg tega pa je za ladijski prevoz značilno še to, da je relativno počasen, torej ne pride v poštev za prevoz tovora, ki se lahko v nekaj tednih pokvari. Če nimamo posebej občutljivega tovora in je morska povezava med izhodiščem in destinacijo dovolj ugodna, je ladijski prevoz bržkone najboljša izbira z vidika stroškov. Nič čudnega, da se te možnosti poslužujejo mnogi večji prevozniki, ki se ukvarjajo z rednim prevozom večjih količin tovora.

Ladijski prevoz ima omenjene pomanjkljivosti, zaradi katerih kljub ugodni ceni ni prava rešitev v prav vsakem primeru. Takrat pridejo v poštev drugi mednarodni prevozi, ki lahko prav tako ponudijo ugodno ceno in druge prednosti. Po kopnem je najcenejši prevoz z vlakom, ki je idealna izbira za dolge kopenske relacije. Spet je to cenovno ugodna rešitev za prevoz večjih količin tovora, saj lahko po železnici pošljemo dolgo vrsto vagonov. Mednarodni prevozi pogosto kombinirajo železniški transport s cestnim, saj železniška infrastruktura omejuje možnosti glede izhodišč in destinacij. Tudi klasični cestni tovorni prevozi so dokaj ugodni, imajo pa seveda omejitve pri dimenzijah, količini in teži tovora.

Opcija je še letalski prevoz, ki pa ga ne moremo šteti pod najcenejše. Povsem možno je, da je najbolj ugoden, je pa v neposredni primerjavi načeloma dražji od omenjenih alternativ.