Polikarbonat plošče cena

Polikarbonat plošče v gradbeništvu

Zgodovinski razvoj industrije plastičnih mas je marsikdo v praksi dojemal kot pospešeno uvajanje novih izdelkov povsod okoli nas. V 20. stoletju se je vsakdanje življenje tudi s pomočjo plastičnih mas v vseh možnih produktih nepredstavljivo hitro spreminjalo, tako kot se prej v zgodovini ni še nikoli. Tudi gradbeništvo in arhitektura nista bili izjemi. Poleg novih spoznanj na področju skeletnih konstrukcij, uporabe kompresiranega železobetona se je tudi razmahnilo eksperimentiranje na arhitekturnem področju, pri čemer so veliko vlogo igrale plastične mase oziroma izdelki iz njih.

Za velike industrijske objekte, pa tudi trgovine, podzemne pasaže in garažne hiše je treba poskrbeti za primerno svetlobno preskrbljenost. V arhitekturnih stvaritvah so se začele pojavljati nove izvedbe odprtin za osvetljenost objektov. Levji delež uporabe vidnih površin iz plastičnih mas so tako začele predstavljati transparentne polikarbonat plošče, cena katerih je v začetku nekoliko omejevala uporabo, a z izboljšanjem standarda srednjih in višjih slojev je uporaba izdelkov iz polikarbonata in polimetilmetakrilata, kamor spadajo izdelki, kot je strešna kupola, močno narastla. Strešna kupola namreč predstavlja optimalno strešno okno. Zaradi svoje ukrivljenosti ima večjo zunanjo površino, s pomočjo efekta sipanja svetlobe pa se večja površina izrazi v več zajete svetlobe. Tudi mehansko odpornost ima strešna kupola že zaradi svoje oblike izjemno, pa tudi sam material – polikarbonat doda svoje, saj je lahek, čvrst, odporen na vremenske vplive in dobro prepušča svetlobo. Tudi polikarbonat plošče, cena in dostopnost katerih sta torej močno narastli, so dovolj čvrste, da vzdržijo neugodne vremenske pojave s točo na čelu.

Pri zagotavljanju trajnosti oziroma dolge življenjske dobe umetnih stekel je zelo poseben sloj za zaščito pred UV žarki, ki bi sicer sčasoma potemnili PMMA ali polikarbonat plošče. Cena takih plošč je tako sicer nekoliko višja, vendar je vsekakor vredno investirati vanje, saj tovrstne nanose ponuja praktično večina vodilnih svetovnih proizvajalcev polikarbonat plošč in svetlobnih kupol.