Azure

Poslovanje v oblaku za večjo varnost

Informacijska varnost je vsekakor prioriteta pri sodobnem poslovanju. To ne velja le za spletne podjetnike in podjetja, ki večinoma poslujejo preko spleta, temveč za prav vsa podjetja. Tudi z tista, ki preko spleta sploh ne nudijo svojih storitev ali izdelkov, morda sploh nimajo spletne strani. Pred kibernetskimi nepridipravi ni varen nihče, razlogi za tveganja pa so lahko zelo različni. Bolje se je torej posvetiti preventivi – eno možnost ponujajo storitve v oblaku, ki z lokalnih računalniških diskov na varno vzamejo pomembne poslovne informacije in druge podatke. Hramba neprecenljivih dokumentov v oblaku je smiselna z različnih vidikov, informacijska varnost je le en dejavnik, nenazadnje je zelo pomembna tudi povsem fizična varnost, računalnikom se lahko kaj zgodi, zaradi poškodbe ali okvare lahko izgubimo celotno vsebino diska, morda izgubimo kar cel računalnik. Smiselno je torej premisliti, ali se lahko poslužimo nekaterih storitev v oblaku, ki ponujajo mnoge prednosti za sodobna podjetja.

Ne gre le za e-arhiv, temveč pri nekaterih sistemih za presenetljivo širok nabor funkcionalnosti. Microsoft Azure je na primer ena izmed možnosti pri poslovanju v oblaku, ki nudi še veliko več kot varno shranjevanje dokumentov v oblaku. Azure je pravzaprav zmogljivo programsko okolje, ki omogoča razvoj različnih spletnih in mobilnih rešitev, učinkovito delo s podatkovnimi bazami, upravljanje dela v skupinah in vodenje projektov, pa še marsikaj drugega, če znamo možnosti optimalno izkoristiti. Slaba stran je sicer ta, da Microsoft Azure zahteva določeno prilagoditev v delovnem procesu, pa tudi veliko znanja, če želimo učinkovito uporabljati storitve, ki jih ponuja.

Informacijska varnost v vsakem primeru zahteva varnostne kopije v oblaku. Če to povežemo še z drugimi storitvami, ki jih ponujajo Azure in druga okolja v oblaku, lahko močno nadgradimo svoje poslovanje in pričakujemo tudi boljše uspehe pri delu. Informacijska varnost je torej le ena prednost, skorajda gre za pozitiven stranski učinek.