stroj za vakumsko pakiranje

Shranjevanje živil v vakumu

Shranjevanje živil je ena od prednostnih nalog živilske industrije. Le pravilno shranjena in zapakirana živila bodo lahko ostala užitna dovolj dolgo. Za konzerviranje in shranjevanje živil za ozimnico se uporablja cela vrsta metod, ki poskrbijo za dolgotrajno svežino prehrambenih izdelkov. 

Pastreizacija, sterilizacija, zmrzovanje in kemično konzerviranje so najbolj znane metode za podaljšanje obstojnosti hrane. Med kemično konzerviranje pa spada shranjevanje v kisu, maščobi, ali pa sušenje pridelkov. Poseben način za shranjevanje živil pa je vakumsko pakiranje. Z vakumskim pakiranjem v vrečke za vakumiranje dosežemo, da v neposredni okolici hrane ni zraka, ki bi pripomogel h kvarjenju hrane. Ta princip ima dve poti delovanja. Po eni strani preprečuje, da bi hrana oksidirala, kar je zlasti pomembno pri mastnih živilih, kamor spadajo mesnine. Druga plat pakiranja v vrečke za vakumiranje pa je ta, da odsotnost zraka oslabi aerobne bakterije in plesni, ki v takem okolju ne morejo uspevati. Zato se živilo obdrži veliko dlje, kljub temu pa je potrebno biti pozoren na pojav anaerobnih bakterij, ki jih odsotnost kisika ne zmoti.

Pri pakiranju živil v vrečke za vakumiranje je najbolje uporabiti namenski stroj za vakumsko pakiranje. To nam bo bistveno olajšalo pripravo hrane na shranjevanje, saj ima vsak kvalitetni stroj za vakumsko pakiranje poleg zmogljive črpalke za izsesavanje zraka tudi vgrajen varilni element, ki vsako vrečko takoj po vakumiranju s taljenjem nepredušno zapre. Zato je vakumiranje zelo enostavno in prihrani veliko časa, ki bi ga sicer morali nameniti zapiranju vrečk z elastikami ali podobnimi elementi.

Vsekakor stroj za vakumsko pakiranje ni stvar, pri kateri bi morali varčevati. Kvaliteten nakup se bo obrestoval že pri prvem poizkusu pakiranja, hrana pa bo zaradi dobrega vakuma ostala sveža dlje časa. Zlasti pri mesninah je tudi pri zmrzovanju pomembno, da preprečimo njihov stik z zrakom, saj maščoba oksidira tudi v skrinji.