Talno gretje cena

Cena za talno gretje

Talno gretje je priljubljena izbira, saj v primerjavi z alternativami ponuja kar nekaj odločilnih prednosti. Ne moremo pa mimo cene – ravno ta je namreč pogosto ključni dejavnik, ki vpliva na izbiro ogrevalnega sistema. Pri talnem gretju imamo opravka z različnimi stroški, tudi z nekaterimi nepredvidljivimi.

Pomisliti moramo na primer na to, ali bo vgradnja sploh možna, še posebej če se lotevamo renovacije obstoječega sistema. O tem odloča hišni vodovod, ki mora biti pripravljen na tovrstno uporabo. Toplovodno talno gretje se povezuje z omrežjem, ki dovaja vročo vodo, kar pomeni, da mora biti hišni vodovod prilagojen takšnemu načinu uporabe. Če toplovodni sistem že uporabljamo za radiatorsko ogrevanje, bo prilagoditev verjetno mogoča, ponekod pa se izkaže, da bi bilo bolj smiselno uporabiti kakšen drug sistem. Na ta način hišni vodovod odloča tudi o ceni sistema talnega gretja.

Poleg tega je za talno gretje cena odvisna še od mnogih drugih dejavnikov. Nekaj seveda prispeva cena same opreme, še veliko dražji pa so lahko gradbeni posegi. Najbolje je, da grelna telesa pod pohodno površino namestimo že pri gradnji objekta. Če se tega dela lotimo naknadno, bo za talno gretje cena bržkone nekoliko višja, predvsem pa bo delo nekoliko zahtevnejše. A tudi v tem primeru je možno projekt uspešno izvesti, in to brez posebej velikih stroškov ali zahtevnih gradbenih opravil. Običajno lahko pohodno površino dokaj enostavno odstranimo in namestimo grelna telesa, tudi ponovna namestitev poda se opravi kar suhomontažno. Seveda je za talno gretje cena ob upoštevanju teh opravil nekoliko višja, a še zdaleč ni astronomska.

Pojavljajo se tudi razlike med ponudniki oziroma izvajalci. Paziti je treba na to, da se ne pustimo zavesti ugodnim cenam. Upoštevamo predvsem kakovost in zanesljivost izvajalca, le tako lahko računamo na dobro opravljeno delo. Prihranek tako ali tako pričakujemo pri dolgoročni uporabi sistema, na ta način pa upravičimo tudi višjo investicijo v izhodišču.