Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Cenik toplotnih črpalk

Čeprav je za toplotne črpalke cenik težko točno oblikovati, lahko podamo vsaj okvirno oceno, ki služi primerjavi stroškov ogrevanja na ta način z drugimi sistemi. Ravno toplotne črpalke so namreč najbolj znane po tem, da na dolgi rok ponujajo odličen izkoristek in zanemarljive stroške, medtem ko je glavni pomislek ta, da moramo v izhodišču za opremo in vgradnjo nameniti nekoliko višjo investicijo. Vse to je res, kar pomeni, da lahko s premišljeno izbiro dosežemo zelo dober učinek.

Že pri oceni stroškov moramo vedeti, kakšnemu namenu bo služila črpalka. Se odločamo za vgradnjo toplotne črpalke za sanitarno vodo ali za ogrevanje prostorov? Morda bi radi koristili kar oboje? Prav tako imamo možnost kombiniranja z različnimi drugimi sistemi, kar je lahko zelo pomembno, če ne nameravamo investirati v posebej zmogljivo opremo in bo v hladnih zimskih dneh potrebno dogrevanje. Toplotne črpalke za sanitarno vodo so običajno sicer dovolj zmogljive, da ni večjih težav, a za ogrevanje večjih prostorov se vsekakor splača pobrskati po zmogljivejših izvedbah, čeprav bo za takšne toplotne črpalke cenik seveda nekoliko manj ugoden.

Če upoštevamo vse stroške, ki jih bomo imeli z nakupom in vgradnjo toplotne črpalke, morda tudi s prilagoditvami obstoječih ogrevalnih sistemov, lahko dobimo precej visoko številko. Ni pa to nujno. Predvsem toplotne črpalke za sanitarno vodo so na voljo v precej enostavnih izvedbah, takšne je možno dobiti že za kakšnega tisočaka ali dva. Prav tako za toplotne črpalke cenik v izhodišču še ne pove veliko, saj računamo predvsem na dolgoročne prihranke. Vsi stroški s toplotno črpalko lahko v izhodišču hitro presežejo deset ali celo dvajset tisoč evrov, kar pa ne pomeni, da se investicija ne splača – običajno lahko računamo na povrnitev tega denarja že v kakšnih desetih letih, tudi če gre za veliko začetno investicijo. Prihranki so na dolgi rok zagotovljeni, tako da investicija ni tvegana.