Defibrilator srčni spodbujevalnik

Defibrilator srčni spodbujevalnik za podporo pri težavah s srcem

Srce je izredno pomemben organ, ki ima v telesu nepogrešljivo funkcijo. Deluje stalno, tudi takrat, ko spimo, še bolj pa takrat, ko opravljamo kakšne aktivnosti, ki zahtevajo veliko gibanja. Kar čudno je torej, da srce ob vseh teh obremenitvah deluje brez kakšnih večjih težav, običajno več deset let. Če pa pride do težav, imamo na voljo rešitve, kot so defibrilator, srčni spodbujevalnik in druge opcije. 

Pri zdravem človeku lahko res pričakujemo dobro pripravljenost srca, a naposled lahko pride do bolezni in težav, ki ogrozijo delovanje srca in so lahko velika grožnja za zdravje in življenje človeka. Bolezni srca in ožilja so v samem vrhu med vzroki za smrt v razvitem svetu, zato je ustrezna preventiva nujna, prav tako pomembno je, da imamo na voljo defibrilator, srčni spodbujevalnik in drugo opremo, ki lahko pomaga v nujnih primerih.

Kdaj lahko uporabimo defibrilator in srčni spodbujevalnik?

Defibrilator in srčni spodbujevalnik nista ista naprava, čeprav delujeta podobno in se tudi uporabljata za podobne težave s srcem. Tako kot defibrilator srčni spodbujevalnik skrbi za normalno bitje srca. Medtem ko se defibrilator običajno uporablja v primeru akutnih težav, specifično nenadnega srčnega zastoja, je srčni spodbujevalnik praviloma bolj uporaben za spodbujanje šibkega srca, ki zaradi bolezni in starosti ne more več dobro opravljati svojega dela.

Naprava, ki jo opazimo na javnih mestih, je defibrilator, srčni spodbujevalniki pa se večinoma uporabljajo v bolnišnicah. To pomeni, da imamo veliko več opravka z defibrilatorji, ki so tudi namenjeni javni uporabi. Uporabljajo se v primeru srčnega zastoja – imajo elektrode, ki jih namestimo na telo, nato naprava z električnimi impulzi uredi normalno bitje srca.

Defibrilator in srčni spodbujevalnik nista edini rešitvi

Čeprav imata tako defibrilator kot srčni spodbujevalnik pomembno nalogo pri reševanju življenj, ima v praksi še večjo težo preventiva. Vzdržujemo zdrav življenjski slog, predvsem zdravo prehrano in veliko gibanja.