Barski stoli

Domiselni stoli za jedilnico

Čeprav moramo biti pri izbiri stolov vedno posebej pozorni na to, da se odločimo za uporabne in funkcionalne kose, si lahko včasih privoščimo tudi nekaj več svobode in posežemo po kakšnih neobičajnih stolih, ki bodo močno popestrili bivalno okolje. To so lahko stoli za jedilnico, ki morajo ustrezati nekim splošnih zahtevam, dopuščajo pa veliko svobode pri določanju mnogih drugih lastnosti.

Veliko je seveda odvisno od tega, kakšno jedilnico imamo, torej kje bodo stoli v uporabi. Klasične jedilnice so v sodobnih stanovanjih že prava redkost, običajno za ta namen uporabljamo kar mizo v kuhinji ali pa prostora kombiniramo. Zelo priljubljena rešitev je razmejitev prostora s kuhinjskim otokom ali pultom, pri čemer se odlično obnesejo barski stoli. Ti so lahko dobra rešitev tudi v ločenih jedilnicah, če imamo visok pult. Gotovo se v takšnih okoliščinah najbolje obnesejo prav barski stoli, ki ponujajo idealno kombinacijo zaželenih lastnosti. Poleg tega dopuščajo nekaj eksperimentiranja z različnimi stili, saj ne postavljajo strogih zahtev niti glede osnovnih lastnosti. Seveda morajo barski stoli ponuditi varno in stabilno sedišče, a običajno jih uporabljamo le za kratek čas in lahko žrtvujemo nekaj udobja. Tako barski stoli nimajo naslona za hrbet ali roke, pogosto imajo tudi manjšo površino sedala. So pa zato toliko bolj elegantni in se lahko vizualno zelo lepo vključijo v moderno opremljen prostor.

Tudi klasični stoli za jedilnico dopuščajo podobno eksperimentiranje. Sicer moramo imeti v mislih daljše obede, pri katerih je udobje za mizo zelo pomembno, a vseeno bo to nalogo dobro opravil praktično vsak stol. Nadejamo se lahko popolnega udobja v času obeda, pri tem pa imamo še vedno možnost prilagoditve vizualne podobe pohištva. Stoli za jedilnico so lahko zelo raznoliki, dokler zadoščajo osnovnim zahtevam pri uporabi in sledijo neki skupni rdeči niti. Na svoj račun bodo prišli predvsem tisti, ki se radi posvečajo drznemu oblikovanju svojih stanovanjskih prostorov.