toplotna črpalka zrak zrak

Enostavna toplotna črpalka za ogrevanje

Čeprav ogrevanja svojega stanovanja nočemo prepuščati naključju in ne želimo tvegati kakšnih nevšečnosti z izbiro neustrezne opreme, se pogosto posvetimo brskanju med enostavnejšimi in cenejšimi izvedbami, ki jih imamo na voljo. Če se osredotočimo na toplotne črpalke, je to lahko povsem smiselno, saj tudi v nižjem cenovnem rangu najdemo zanesljive naprave, ki bodo svoje delo dobro opravile.

Pomembno je predvsem to, da dobro poznamo svoje potrebe in imamo realna pričakovanja pri uporabi toplotnih črpalk. Nekatere izvedbe so primerne le za ogrevanje dobro izoliranih sodobnih stanovanj z manjšo kvadraturo. Namesto posebne zmogljivosti imajo te naprave druge prednosti, ki pridejo prav tako do izraza oziroma se izkažejo celo za pomembnejše, ravno zato pogosto posegamo tudi po enostavnejših izvedbah, kot je toplotna črpalka zrak zrak.

Z vidika enostavne zasnove, vgradnje in uporabe je toplotna črpalka zrak zrak gotovo najboljša izbira. Pravzaprav gre za napravo, ki je v teh lastnostih povsem primerljiva s klimatskimi napravami, tudi deluje na enak način. Tako že približno vemo, kaj lahko pričakujemo. Toplotna črpalka zrak zrak za ogrevanje prostorov uporablja energijo iz okolja, to zbira s pomočjo kompaktne zunanje enote, podobno kot pri klimatskih napravah. Vgradnja bo zelo enostavna, kar za toplotne črpalke ni vedno res. Če toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo iz tal ali iz podzemne vode, bo veliko dela in stroškov z vgradnjo ustrezne opreme. 

Toplotna črpalka zrak zrak je najcenejša in najenostavnejša varianta, ki že lahko prepriča uporabnike sodobnih stanovanj. Uporablja pa se tudi za druge prostore, sploh če jih ogrevamo le občasno, čeprav imamo seveda vedno na voljo tudi druge ugodne opcije.

Druge ugodne opcije za ogrevanje

Toplotna črpalka za ogrevanje ima predvsem to prednost, da deluje zelo varčno na dolgi rok. Če to ni prioriteta, lahko dobimo tudi cenejše in enostavnejše naprave, predvsem razne električne grelnike.