Stihl MS

Katero motorno žago izbrati?

Motorna žaga je delovna naprava, ki jo običajno uporabljamo za točno določeno delo. To pomeni, da bo izbira prave žage odvisna od tega, za kaj nameravamo napravo pravzaprav uporabljati. Načeloma ločimo vsaj dve vrsti motornih žag – majhne in okretne žage za vsestransko uporabo ter večje in zmogljivejše žage za zahtevno delo v gozdu.

Priročne lahke žage

Med manjšimi okretnimi žagami najdemo prepričljive modele, ki omogočajo vsestransko uporabo pri delu na prostem. To je recimo Stihl MS 181, vsestranska motorna žaga manjših dimenzij. Tehta nekaj več kot štiri kilograme in z dolžino meča 35 cm ter zmogljivostjo 1,5 kW še vedno omogoča uspešno rezanje vej in tanjših debel, glavni adut te naprave pa je enostavna prenosljivost in udobna uporaba pri dolgotrajnem delu. Posebej dobro se Stihl MS 181 obnese pri čiščenju grmičevja in podrasti, pa tudi pri pripravi drv in pri obdelavi lesa za uporabo v gradbeništvu. Pravzaprav je uporabnost te motorne žage praktično neomejena – Stihl MS 181 uporabljajo tudi profesionalni gozdarji pri delu v gozdu, kjer pride še kako prav za rezanje vej.

Zmogljive žage za podiranje dreves

Motorne žage, ki jih uporabljamo za podiranje dreves, morajo imeti nekoliko drugačne lastnosti. Največ pozornosti razumljivo namenjamo moči motorja. Husqvarna 555 je prilagojena prav zahtevnemu delu v gozdu – motor ponuja kar 3,1 kW zmogljivosti, z mečem v dolžini preko 50 cm pa lahko ta žaga uspešno opravi tudi z debelejšimi drevesi. Ker Husqvarna 555 brez rezalne garniture tehta manj kot 6 kilogramov, ponuja zelo dobro razmerje med zmogljivostjo in težo, tako pa predstavlja priljubljeno izbiro zahtevnejših uporabnikov, ki v gozdu potrebujejo zmogljivo žago, a nočejo tovoriti s seboj pretirano težke opreme. Posebno prednost pa ima Husqvarna 555 še s tem, da koristi prednosti mnogih inovacij, ki jih v svoje izdelke vgrajuje ta priznani proizvajalec. Tako je delo varčno in čisto, tudi tiho in udobno.