panelne zavese

Lamelne zavese ali panelne zavese?

V svetu senčil se večkrat srečamo z izrazi, za katere si le deloma predstavljamo, za kakšno rešitev gre. Predstavili bomo uporabo panelnih zaves, ki se jih velikokrat zamenjuje z lamelnimi zavesami, saj so precej podobna rešitev, ki pa se vseeno razlikuje v nekaj pomembnih podrobnostih.

Panelne zavese so v primerjavi z lamelnimi zavesami precej širše. Posamezni paneli so široki nekje od 40 do 100 cm, ker pa so namenjeni bolj personaliziranim naročilom, se da dobiti tudi druge širine. Lamelne zavese se za regulacijo svetlobe obračajo po dolžini, medtem ko se panelne zavese le zlagajo vstran. Zato so slednje zelo primerne predvsem za senčenje večjih okenskih površin, pri terasnih steklenih vratih, ali pa celo kot način za pregraditev prostorov do poljubne stopnje. Tako se rešitve, kot so panelne zavese, bolj uporabljajo tudi kot estetska popestritev bivalnih prostorov. Panele, ki jih sestavljajo, se da dobiti v zelo bogati izbiri barv, vzorcev in stopnji presevanja svetlobe skoznje. Sam sistem pripenjanja pa je zelo podoben: pritrditev na zgornjo karniso in uporaba uteži na spodnji strani panelov za bolj zravnan efekt.

Tovrstni senčilni izdelki pa nikakor ne morejo popolnoma nadomestiti senčil za popolno zatemnitev kot so na primer zunanje žaluzije in rolete. Našteta produkta lahko prostor zatemnita do popolne teme, kar je v primeru lamelnih ali panelnih zaves nemogoče. Sploh zunanje žaluzije so zelo primerne za namestitev in uporabo, ker so zelo enostavne za upravljanje in ponujajo hiter prehod med nastavljanjem stopnje prehoda dnevne svetlobe v prostor. Poleg tega je dobro poskrbljeno tudi za mehansko odpornost v primeru hujših vremenskih pojavov. Zunanje žaluzije so trdno vpete z obeh strani, zato je strah, da bi jih lahko odtrgal močan veter, povsem odveč. Mednarodni standardi, ki jih izpolnjujejo zunanje žaluzije in rolete, zagotovijo izjemno obstojnost tudi na bolj vremensko izpostavljenih mikrolokacijah pri nas.