Mansarda

Mansarda po ugodni ceni

Ureditev podstrešja v stanovanjski prostor je v mnogih situacijah zelo privlačna možnost. Pod streho je možno v nekaterih primerih urediti celo stanovanje, ki je primerno za posameznike in tudi majhne družine. Ker je takšna preureditev večinoma dokaj enostavna in tudi cenovno ugodna, se vsekakor splača premisliti o njej. Vseeno pa bo treba najprej vložiti nekaj dela in tudi nekaj denarja.

Zunanjost zgradbe

Najprej bo treba poizvedeti, v kakšnem stanju je zgradba, katera dela bo treba opraviti in koliko bo adaptacija stala. Ne gre samo za notranje prostore, temveč tudi za zunanje elemente, ki lahko hitro prispevajo k stroškom. Recimo za napušč cena lahko doda svoj znesek, hkrati pa je tak poseg zelo pomemben, saj neposredno vpliva na projekt adaptacije mansarde. Vsekakor je za napušč cena vredna investicije, saj je treba dobro zaščititi tako notranjost kot zunanjost stanovanjskih prostorov pod streho, preden jih začnemo uporabljati. Poleg tega že v tej fazi pomislimo tudi na druge pomembne elemente zunanjosti zgradbe – pod ostrešjem včasih uredimo še fasadne obloge, pomislimo še na balkon, okna in druge elemente. Na koncu lahko že za fasadne obloge in napušč cena pomeni znaten zalogaj, a verjetno tako velike prilagoditve ne bodo potrebne.

Adaptacija notranjih prostorov

V notranjosti bi morda pričakovali nekaj več dela in stroškov, a to ni nujno. Res pa je, da podstrešni prostori običajno v izhodišču še niso povsem prilagojeni bivanju v njih. Mansarda bo zahtevala nekatere prilagoditve, predvsem ureditev toplotne izolacije, kar pa je možno izvesti precej poceni – izolacijo ostrešja je možno izdelati suhomontažno, brez velikih gradbenih posegov in znatnih stroškov, kljub temu pa bo mansarda dobro zavarovana pred mrazom in drugimi vremenskimi vplivi. Veliko pozornosti nadalje terjajo še razni manjši posegi ter ureditev različnih inštalacij v stanovanjskih prostorih. Veliko je pri tem odvisno od dejanskega načrta in obsega projekta.