Materiali, iz katerih so narejene strešne kritine

Materiali, iz katerih so narejene strešne kritine

Strešna kritina je zelo pomembni del vsake hiše, saj je to vrhnji sloj strehe, ki neposredno ščiti notranjost pred vremenom, vetrom, dežjem in točo. Zato mora biti strešna kritina narejena iz dovolj vzdržljivih materialov, ki jih vsaj nekaj let ne bodo prizadeli zunanji pogoji, pod katerimi bo streha stala. Voda, zmrzal in sončno sevanje so glavni dejavniki, ki obremenjujejo streho, mednje pa lahko štejemo tudi močnejši veter, točo ter snežene padavine. Nekdaj so veliko streh napravili iz slame ali lesenih skodel. Če so bile pravilno narejene, so take kritine kljub na videz slabšim materialom dosegale življenjsko dobo čez 30 let, a vendar so bili glineni strešniki od nekdaj bolj trajna (in seveda tudi dražja) rešitev. 

Če je bila včasih glinena strešna kritina standard glede dobrih strešnikov, se danes fini glineni izkopi ne uporabljajo več toliko. Njihovo mesto so prevzeli glineni kompoziti, ki so precej cenejši, ponujajo pa boljšo zaščito. Tako je bolj pravilno poimenovanje keramična kritina, a se je zaradi tradicije vseeno obdržalo poimenovanje glinena strešna kritina. Tudi danes pa dobimo produkte, kot je prava glinena strešna kritina, predvsem v premium razredu strešnih kritin. Njihov videz z leti ostane bolj enoten, ker ne vsebujejo dodatnega peska za polnjenje materiala.

Strešna kritina creaton ponuja najboljše iz obeh razredov kritin. Tako keramične kot prave glinene kritine so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Zato je strešna kritina creaton nekakšen standard na področju kvalitetnih kritin srednjega in višjega cenovnega razreda. Poleg teh ima kritina creaton na voljo tudi betonske strešnike, ki dodajo hiši bolj temačen karakter s svojo temno sivo barvo. Na njih se pojav lišajev opazi veliko kasneje, ker so temne barve, pa se na soncu malo bolj segrejejo in tako se pojavi tudi rahla samočistilna sposobnost, ki pride še kako prav.