Možganska telovadba vaje

Možganska telovadba – vaje za razvoj miselnih spretnosti

Tako kot treniramo telo, moramo včasih spodbuditi tudi možgane. Telo utrjujemo in krepimo z različnimi fizičnimi vajami, ki predstavljajo določeno obremenitev in zahtevajo nekaj dela. Možganska telovadba deluje na enak način – postavljeni smo pred neko delo, ki ga moramo rešiti z uporabo miselnih spretnosti. To pomeni, da bo možno možgane utrjevati na zanimiv in učinkovit način.

Brain gym za otroke

Posebej uspešen je tak pristop pri otrocih, ki se nekoliko lažje učijo. Pri mladih letih so zelo dovzetni za nove informacije in za razvoj novih spretnosti, tako fizičnih kot mentalnih. Če je možganska telovadba do potankosti prilagojena prav otrokom, pa bodo rezultati sploh odlični. Brain gym za otroke je lahko namenjen predšolskim otrokom pri pripravi na vstop v šolo, lahko pa se izvaja tudi kot obšolska dejavnost, pri čemer koristi tudi nekoliko starejšim otrokom, tudi najstnikom. Seveda ni starost tista, ki odloča, za koga je primerna možganska telovadba, vaje so lahko prilagojene tudi odraslim.

Otroci bodo imeli največ uspeha tudi zato, ker je brain gym za otroke zasnovan tako, da vključuje veliko igre in zabave. Zanimive aktivnosti so seveda namenjene utrjevanju določenih umskih spretnosti, a to otroci doživljajo skozi igro. Tako bo učenje prava dogodivščina, kar zagotavlja zadovoljstvo otroka in seveda dober rezultat.

Možganska vadba za odrasle

Za odrasle bolje deluje nekoliko drugačna možganska telovadba – vaje morajo biti prilagojene starosti, pri nekoliko starejših pa si lahko privoščimo več svobode pri oblikovanju programa. Ni treba več skrbeti za stalno animacijo in motivacijo, saj se večinoma s takšnimi vajami srečujemo z velikim interesom. To so lahko povsem običajne miselne uganke, recimo kakšne križanke ali številske igre. Praktično vsaka aktivnost, pri kateri je treba dobro pomisliti, prispeva h krepitvi možganov. Tako lahko zelo uspešno opravljamo možgansko telovadbo, vaje pa bodo še vedno zelo zanimiv izziv.