steklena notranja vrata

Na kaj moramo biti pozorni pri obnovi stare hiše

V časih naših starih staršev je bilo zelo običajno, da so imele hiše majhna okna in zelo striktno ločene prostore. To je pomagalo pri ohranjanju toplote v hiši, saj nekdaj še niso imeli tako učinkovite toplotne izolacije, sploh pa so hiše veliko toplote izgubljale skozi okna. Ko torej vstopimo v zelo staro hišo, nas običajno sprejmejo precej temačni prostori, ki jih dandanes, ko v modernih hišah prednjačijo zelo velika okna in temni prostori, pravzaprav nismo več navajeni.

Ker pa se iz različnih razlogov v določenih primerih nekateri še vedno odločimo, da bomo obnavljali staro stavbo, bodisi zaradi navezanosti, bodisi zaradi nižjih potrebnih finančnih vložkov, pa utegnemo naleteti na vprašanje, kako napraviti, da bi bili prostori stare hiše po obnovi svetlejši. 

Lahko prave PVC talne obloge vplivajo na svetlost?

To bi lahko storili tako, da bi vgradili večja okna, vendar pa je to zelo težak in naporen poseg v strukturo stare hiše. Obstaja še bolj eleganten način, da v hišo, v kateri je veliko manjših prostorov, privabimo več svetlobe, brez da bi te prostore ločevali, in to so steklena notranja vrata. Marsikomu, ki obnavlja staro hišo, ne pride na misel, da bi med prostore vgradil steklena notranja vrata, saj to ni nekaj, na kar bi se ob obnovi tako stare hiše zlahka spomnili. S tem, da med manjše prostore vgradimo steklena notranja vrata, bomo omogočili, da se bo svetloba svobodneje širila po prostorih v hiši. 

Še en trik, ki omogoči boljše širjenje svetlobe, je ta, da se odločimo za PVC talne obloge, ki svetlobo dobro odbijajo. Če bodo PVC talne obloge delovale kot nekakšno ogledalo, bo končni rezultat ta, da bo prostor deloval veliko svetlejši, kot če bi bile talne obloge iz temnih in neodbojnih materialov. Pri proizvajalcu se torej moramo dobro pozanimati o vrstah PVC talnih oblog, ki jih ponuja.