tekaški čevlji

Najboljši tekaški copati zagotavljajo udobje in stabilnost

Najboljši tekaški copati so udobni, njihova cenjena lastnost pa je tudi velika stabilnost. Nekaterim so dodatno najboljši tekaški copati tisti, ki omogočajo ustrezno blaženje.

Udobje, blaženje, stabilnost

Udobje tekaških copat pomeni z drugo besedo dobro počutje med tekom. Dodatno najboljši tekaški copati udobje zagotavljajo z dobrim oprijemom stopala. Osnova za izbiro udobnih tekaških copat je prava velikost. Obstajajo različne oznake velikosti obutve. V Sloveniji je pogosto uporabljeno francosko številčenje, v prodaji pa so tudi tekaški copati z drugačnim številčenjem. Znani sta še angleška in ameriška mera. S številko triinštirideset označeni tekaški copati, bodo enako najboljši v smislu velikosti ob številki devet v angleški meri oziroma devet in pol po ameriški meri. Seveda so to zelo osnovne vrednosti, odstopanja so vedno možna. Tako bodo velikostno najboljši tekaški copati lahko velikostno večji ali manjši.

Pri nakupu je vedno koristno izbrati najpogostejšo oznako ter nekaj številk večjo ali manjšo. Možna so seveda tudi večja odstopanja. Velikostno najboljši tekaški copati bodo zato lahko številčno bistveno večji ali manjši. To pomeni namesto najpogosteje številke štiriinštirideset, velikostno najboljši tekaški copati številke enainštirideset. Ali ustrezno več oziroma manj. Načeloma so tekaču ustrezni približno pol številke večji tekaški copati od velikosti stopala. Obstajajo pa seveda izjeme.

Nič manj pomembna ni širina copat. V ponudbi dobimo največkrat ozke, srednje široke in široke copate. Pri preverjanju so težave lahko predvsem z novimi modeli ali novimi proizvajalci. Stabilnost zagotovimo tako, da izberemo tekaške copate glede na stopalni lok in tekaško podlago. Obstajajo trije različni stopalni loki, prav tako je več vrst tekaških podlag. Blaženje je področje, kjer je verjetno največ različnih mnenj. Nekateri prisegajo na najboljše možno blaženje, nasprotniki pa na praktično nič blaženja. Zagovorniki slednjega pristopa so prepričani, da ima človeško telo samo že vgrajeno vse potrebo za dobro blaženje. Za nasprotnike tega prepričanja so tekaški copati tisti, ki zagotavljajo najboljše blaženje.