Odstranitev DPF filtra

Odstranitev in čiščenje DPF filtra

DPF filtri v sodobnih dizelskih vozilih opravljajo nepogrešljivo funkcijo, zato je treba skrbeti, da so vedno optimalno pripravljeni na svoje delo. Najboljši učinek lahko pričakujemo v novih vozilih, kjer so filtri dobro prilagojeni svoji funkciji, s časom pa se njihov izkoristek poslabša, saj se zamašijo, lahko se tudi poškodujejo. Najbolj očitno bo to pri vozilih, ki jih uporabljamo za mestno vožnjo, vsekakor pa v vsakem avtu DPF filter stalno prenaša obremenitve, ki niso prijazne do opreme na dolgi rok. Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem skrbimo za dobro delovanje filtra, na ta način pa lahko močno podaljšamo tudi življenjsko dobo te opreme.

Pametno je odstranitev DPF filtra prepustiti strokovnjakom, ki se ukvarjajo s temi storitvami. Gre za del izpušnega sistema, ki je sicer dokaj enostavno dostopen, a pri odstranjevanju lahko povzroči nekatere nevšečnosti. Predvsem pa odstranitev DPF filtra pomeni tveganje za izpust škodljivih snovi, saj so na filtru nabrani zelo fini delci, ki hitro uidejo v okolje. Najbolj škodljivi so takšni vplivi na tistega, ki z DPF filtrom rokuje, ti delci so namreč škodljivi za dihalni sistem in lahko hitro povzročijo težave. Priporočljivo je torej, da odstranitev DPF filtra opravijo strokovnjaki, ki na istem mestu poskrbijo tudi za čiščenje.

Za čiščenje DPF filtra imamo na voljo več opcij. Nekateri se tega lotevajo sami doma, profesionalci pa ponujajo bistveno bolj elegantne, varne in učinkovite rešitve. Pri nekaterih izvajalcih teh storitev lahko pričakujemo suho čiščenje, ki ponuja najboljši učinek – v tem primeru poteka čiščenje DPF filtra brez vode in drugih sredstev, s tem pa je do samega filtra kar najbolj prijazno. Rezultat je čist filter, pripravljen na dolgoročno uporabo. Z vodo in čistili lahko filter poškodujemo in mu skrajšamo življenjsko dobo, pravzaprav so ravno ti vplivi med najpogostejšimi viri težav z DPF filtri, ki jih opažamo.