bukova drva

Ogrevanje na bukova drva ima številne prednosti

Les kot gorivo za ogrevanje postaja vedno bolj popularno k čemer so veliko pripomogle tudi visoke cene olja in plina. Je relativno poceni in velja za obnovljiv vir energije. Z vidika izpustov drva uvrščamo med nevtralno gorivo, saj se CO2, ki nastaja pri zgorevanju, porablja pri fotosintezi. V prid ogrevanju na drva pa je tudi dejstvo, da je Slovenija gozdnata dežela, zato ni strahu, da bi prišlo do zapletov pri njihovi dobavi. 

Velika poraščenost z gozdom pa nam omogoča tudi pestro izbiro različnih vrst lesa. Danes so med uporabniki zelo priljubljena bukova drva, ki so tudi najbolje prodajana. Glavni razlog je v tem, da so cenovno zelo dostopna, suha bukovina pa je odlična za kurjavo, saj ima dobre zgorevalne lastnosti. Če se želimo ogrevati z drvmi, je potrebno upoštevati le dejstvo, da je njihov priprava nekoliko zamudnejša, prav tako pa z njimi ne moremo doseči avtomatizacije ogrevanja.

Le ustrezna priprava bukovih drv zagotavlja optimalno zgorevanje

Uporaba lesa za primarno ogrevanje stavb in pripravo sanitarne vode ima pri nas že dolgoletno tradicijo. Zavedati pa se je potrebno, da je to gorivo učinkovito le, če je skrbno in pravilno pripravljeno. To pomeni, da so kakovostna bukova drva tista, ki so popolnoma suha, zdrava in prave velikosti. Za uporabo v isti kurilni sezoni nikoli ne kupujemo sveže posekanih bukovih drv, ampak se morajo sušiti na prostem vsaj šest mesecev.

Z bukovimi drvmi pa je enako dela kot z vsemi ostalimi vrstami lesa. Pred nalaganjem v kurišče jih je potrebno primerno osušiti, narezati na primerno dolga polena in jih zložiti na suho ter zračno mesto. A so se potrebam in željam kupcev prilagodili tudi ponudniki drv. Zato so vam bukova drva danes na voljo tudi že narezana na polena različnih dolžin in debeline, s čimer prihranite veliko čas.