Kadrovska mapa

Ohranite poslovanje pod nadzorom

Poslovna rast je za vsako podjetje zelo dobrodošla, se pa pri tem pojavijo tudi nekateri opravki, ki zahtevajo zadostno pozornost. Morda se zdi, da so to le sladke skrbi, a hitro lahko situacija uide nadzoru. Da bi podjetje tudi v fazi hitre rasti poslovalo kar se da učinkovito, je treba poslovne procese prilagoditi tovrstnemu poslovanju. Dandanes je to seveda najlažje z digitalizacijo poslovnih procesov, predvsem z optimizacijo upravljanja s poslovno inteligenco in drugimi podatki.

Dokumentni sistemi

Stagnacijo poslovanja podjetja je možno v veliki meri preprečiti s sprostitvijo pretoka pomembnih poslovnih informacij. Najboljša rešitev bo elektronski arhiv, v katerem se vsi potrebni podatki zbirajo na enem mestu, hkrati pa so tudi stalno razpoložljivi vsem morebitnim uporabnikom. Čeprav ima podobno funkcijo kot običajni fizični arhivi, bo elektronski arhiv bistveno bolj uporaben – dokumenti se ne bodo izgubili v kopici drugih papirjev nekje v kleti, temveč bodo dejansko na voljo v vsakem koraku poslovanja podjetja.

Prednosti tovrstnega informacijskega sistema so očitne, pa tudi zelo raznovrstne. Elektronski arhiv lahko služi na primer hranjenju in prikazovanju računov, morda pogodb in korespondenc s poslovnimi partnerji, komunikacije s strankami ali celo upravljanju kadra. Naprednejši dokumentni sistemi omogočajo še veliko več pri obdelavi in uporabi shranjenih podatkov. Pogosto imajo tudi dodatne funkcionalnosti, kakršna je na primer kadrovska mapa – s tem bistveno poenostavijo in izboljšajo nadzor nad poslovanjem podjetja. Kadrovska mapa omogoča pregled podatkov o kadrih, s tem pa tudi optimizacijo nekaterih poslovnih procesov, na primer vodenje projektov. Kako koristne bodo funkcionalnosti informacijskega sistema je v končni fazi odvisno od uporabnikov, a vsekakor je dobro imeti možnost in potencial. A tudi v najslabšem primeru bo recimo kadrovska mapa ponudila vsaj pregledno zbirko informacij o zaposlenih, tudi če teh ne bomo znali povsem izkoristiti.

Za piko na i pa lahko sodobni informacijski sistemi marsikaj postorijo kar samodejno, tako da lahko nanje preložimo marsikatero nadležno opravilo pri upravljanju poslovanja podjetja.