Otroška kolesa

Otroška kolesa

Otroci imajo pri kolesarjenju prav posebne potrebe. Ne moremo jih obravnavati kot odrasle, a vseeno potrebujejo dobro kolo in nekaj posebne opreme. Tudi tisti, ki šele raziskujejo svoje spretnosti in utrjujejo veščine, potrebne za samostojno kolesarjenje, bodo potrebovali nekaj opreme. 

Ključno je seveda dobro kolo. Otroška kolesa so resda dobro prilagojena mlajšim uporabnikom, a treba bo izbrati model, ki malčku kar najbolje odgovarja. Otroci namreč hitro rastejo in hitro se pokažejo tudi razlike med njimi, tako da je treba kolo izbrati glede na višino in na spretnosti otroka. Poleg tega upoštevajmo, da se kolesa večinoma uporabljajo v toplejšem delu leta, tako da gre za sezonsko opremo – včasih je bolje počakati in z nakupom ob pravem času zagotoviti kar najboljši izkoristek investicije. Vsekakor pa morajo biti tudi otroška kolesa kakovostna in zanesljiva, saj lahko le na ta način zagotovimo varno in uspešno učenje. Če ne izberemo dobrega kolesa, bo malček izpostavljen raznim tveganjem, poleg tega pa se bo tudi težje učil in z večjimi težavami osvajal spretnosti, potrebne za samostojno kolesarjenje. 

Poleg kolesa bo malček potreboval tudi nekaj druge opreme. V poštev pridejo kolesarski čevlji in oblačila, pri čemer seveda ne izbiramo specializirane opreme, temveč dobra športna oblačila in obutev. Kolesarski čevlji v tem primeru pomenijo par športnih čevljev, ki ponuja dober oprijem na vseh vrstah površin, tako da bo lahko otrok varno in zanesljivo stopal po tleh in obračal pedala. Kasneje pridejo v poštev tudi posebni kolesarski čevlji, a o teh zaenkrat še ni treba razmišljati. Oblačila že v izhodišču igrajo nekoliko vidnejšo vlogo, saj je smiselno izbrati športna oblačila, ki niso preveč ohlapna in nimajo posebej štrlečih delov. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da kakšen trak ali kos hlačnice zaide v verigo ali kakšen drug sistem kolesa, ali pa se pri intenzivnem kolesarjenju umaže.