Bownova terapija

Prijetno s koristnim pri masažni terapiji

Če vaše življenje temelji na zelo aktivnem stilu življenja, ali pa imate na katerokoli drug način težave z mišicami, sklepi, vezmi, pa tudi z zanositvijo in stresom, ste najverjetneje že kdaj naleteli na Bownovo terapijo. Ta terapija, ki nosi ime po Avstralcu Thomasu Bowenu, se od ostalih oblik terapije tako zelo razlikuje, da je ne moremo primerjati z nobeno terapijo in je sama po sebi edinstvena, čeprav je v nekaterih pogledih podobna kot klasična masaža in druge masažne terapije. Prvič je avstralski in širši javnosti postala znana leta 1975, od takrat naprej, še bolj pa v zadnjih nekaj letih, pa zanimanje zanjo sunkovito narašča.

Kaj je Bownova terapija?

Bownova terapija je alternativna vrsta manipulacije telesa, pri kateri terapevt s tako imenovanimi »Bownovimi potezami« spodbuja telo, da se pozdravi samo; tako fizično kot tudi psihično. Podobno kot klasična masaža, a bolj usmerjeno in izrazito. Že ob prvem dotiku se medceličnina v telesu is gostejšega stanja spremeni v bolj tekoče, ter s tem pomaga pri izboljšanju limfnega pretoka, boljši hidraciji tkiv, osvobaja pa tudi že prisotno energijo in s tem pomaga stranki do globokih sprostitvenih občutkov, ki se pokažejo že po drugi terapiji. Čeprav Bownova terapija ne more nadomestiti uradne oz. tradicionalne medicine, se z njo odlično dopolnjuje in je velikokrat uspešna, ko druge oblike zdravljenja ne delujejo.

Kako poteka?

Terapija traja od pol do ene ure, s kratkimi odmori med posameznimi Bownovimi potezami. Terapevti začnejo izvajati Bownove poteze na površinskem vezivnem tkivu, s katerimi telesu posredujejo osnovne dražljaje, podobno kot klasična masaža. Vezivno tkivo (znano tudi kot fascija), je ena najpomembnejših točk pri Bownovi terapiji, saj je tako imenovani »dom naših čustev«. Pri Bowmanovih potezah se sproščajo naša tkiva in s tem tudi zaviralna energija, ki vstopi v našo zavest po koncu terapije. Da lahko vibracije in neznatni električni impulzi hitro in učinkovito potujejo po medceličnini, mora biti telo zadostno hidrirano.