Električna drsna vrata

Različne možnosti pri drsnih vratih

Drsna vrata so zelo priljubljena, saj imajo drsni mehanizmi nekatere edinstvene prednosti. V vsakem primeru so zelo elegantna in prijetna pri uporabi, ponujajo pa tudi optimalen izkoristek prostora. A to gotovo še ni dovolj, da bi lahko pojasnili vsesplošno uporabnost in priljubljenost drsnih vrat. Nekatere dodatne prednosti izvirajo iz uporabljenih materialov, pa tudi iz lastnosti pogonskih mehanizmov, ki jih uporabljamo za upravljanje vrat.

Drsna vrata iz različnih materialov

Verjetno so najbolj značilna drsna vrata steklena, ravno takšna vrata namreč najpogosteje srečujemo v komercialnih in poslovnih prostorih. Steklo ima v takšnem okolju mnoge prednosti, zato ni presenetljivo, da so najbolj priljubljena drsna vrata steklena. Takšna vrata prepričajo že s čudovitim vizualnim vtisom, še posebej če se odločimo steklo dodatno obdelati. Nadalje pa steklo prepušča svetlobo, torej omogoča oblikovanje posebnih optičnih učinkov. Če so drsna vrata steklena, imajo v komercialnem okolju še eno prednost – v notranjost vabijo mimoidoče potencialne stranke.

Drsna vrata lahko izdelamo tudi iz drugih materialov, tudi lesena drsna vrata poznamo. Pravzaprav lahko najdemo drsna vrata v praktično vseh materialih, ki jih uporabljamo tudi za izdelavo običajnih vrat.

Pogonski mehanizmi

Zelo priljubljena so električna drsna vrata, ki omogočajo samodejno odpiranje in zapiranje. Ni pa nujno, da uporabimo tak mehanizem, drsna vrata lahko enostavno odpiramo in zapiramo tudi sami ročno – to je dobra rešitev za domačo uporabo, v stanovanjskih prostorih pri uporabi vrat nismo tako zahtevni, poleg tega so električna drsna vrata dražja in za tovrstno uporabo ne upravičujejo svoje cene.

Električna drsna vrata ponujajo z naprednimi mehanizmi različne možnosti pri upravljanju delovanja. Nekatera vrata so precej osnovna in omogočajo le odpiranje in zapiranje s pritiskom na gumb, druga je možno kombinirati s senzorji in nastaviti povsem samostojno delovanje. Najbolj napredni so pametni sistemi, ki so zelo prilagodljivi, kot nalašč za zahtevnejše uporabnike.