rekuperator zraka

Rekuperator zraka skrbi za prenašanje toplote

Rekuperator zraka lahko najdete v prav vsaki nekoliko bolje zasnovani klimatski napravi. Njegova osnovna naloga pa je ta, da skrbi oziroma omogoča prenašanje toplote iz toplejšega v hladnejši medij.

Rekuperator zraka deluje tako, da onesnažen zrak potisne iz stavbe. Po drugi strani pa vanj pripelje hladen in popolnoma svež zrak. Še posebej je to pomembno v zimskem času, ko z odpiranjem oken po nepotrebnem hladimo svoje prostore.

Lahko rečemo, da nam rekuperator zraka omogoča prisilno prezračevanje. Pri njem nam ni potrebno odpirati oken in na takšen način po nepotrebnem ne izgubljamo energije. V poletnem času nam zato omogoči, da je naš bivalni prostor vedno izjemno svež pa tudi zračen. Posledično pa nimamo stalne želje po odpiranju oken.

Kakovostno prezračevanje za zdravo bivanje

Verjetno sami najbolje veste, kako zelo pomembno je prezračevanje hiše ali pa katerega koli drugega objekta. Če stavbi tega procesa ne bi omogočili, v njej pa tudi na njej lahko že na kratki rok povzročimo veliko škode. Še več; če ne bi prezračevali prostorov, je tudi naše zdravje zelo ogroženo.

Prezračevanje stavb je torej izjemno pomembno tudi iz zdravstvenega vidika. Prezračevanje nam namreč v največji meri omogoča boljše dihanje, veliko več svežega zraka pa tudi dobrega počutja.

Na žalost pa se pri novogradnji prezračevanje še vedno preveč zanemarja, kar pa je še posebej slabo, ker so sodobni gradbeni elementi zasnovani tako, da je prezračevanje nujno potrebno.

Za prezračevanje stavbe imamo na voljo kar nekaj zelo dobrih in učinkovitih metod; torej poznamo več različnih vrst prezračevanja. Nekatere vrste prezračevanja so mehanske, poznamo pa tudi popolnoma naravne ter tudi hibridne načine za prezračevanje. Na trgu je veliko več ponudbe z mehanskim načinom prezračevanja.

Prezračevanje objekta lahko poteka lokalno, torej z vračanjem toplote; lahko poteka centralno ali pa pasivno. Za slednje je značilno, da se zrak dovaja, ne da bi se toplota vračala nazaj v prostor. Za prav vse sisteme pa je značilno, da so zelo učinkoviti in tudi efektivni.