Stacionarni računalnik

Stacionarni računalnik je pogosto najboljša izbira

Sodobni prenosni računalniki so dandanes po zmogljivosti povsem primerljivi z namiznimi, še posebej to velja za izdelke, namenjene povprečnim uporabnikom. Pogosto se zdi, da namizni računalniki nimajo prav nobenih posebej prepričljivih prednosti v primerjavi s prenosniki – tudi, če računalnika ne nameravamo prenašati naokoli, lahko prenosnik postavimo na domačo mizo, kjer dostojno nadomesti namizni računalnik. Obratno to ne velja, stacionarni računalnik namreč ne more nadomestiti prenosnika, če se pojavi potreba po tem.

A kljub temu še ostaja cela vrsta razlogov, zaradi katerih je izbira namiznega računalnika v mnogih situacijah nesporno najboljša izbira. Ni nujno, da gre za kakšne posebej mejne primere, tudi povsem običajni računalničarji bodo prepoznali prednosti namiznih računalnikov.

Razmerje med ceno in zmogljivostjo

Sestavljeni namizni računalniki za isto ceno ponujajo veliko več kot prenosniki. Za primer lahko služijo računalniki MEGA, ki se ponašajo prav z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo. Računalniki MEGA ponujajo širok izbor med sestavljenimi računalniki za različne potrebe, tako za splošno domačo rabo kot za zahtevnejše uporabnike. Gotovo pa pri primerjavi s prenosniki v istem cenovnem razredu takšen stacionarni računalnik izstopa z neprekosljivo zmogljivostjo. Če bi radi prihranili, a ne želimo za to žrtvovati zmogljivosti, so najboljša izbira računalniki MEGA oziroma drugi namizni računalniki, ki za svojo ceno ponujajo bistveno več zmogljivosti kot prenosniki.

Neprekosljiva prilagodljivost

V primerjavi s prenosnimi računalniki so stacionarni tudi veliko bolj prilagodljivi. Prenosnikov praktično ne moremo nadgraditi, medtem ko namiznim računalnikom lahko vgradimo dodatne komponente oziroma obstoječe preprosto nadgradimo. Čeprav računalniki MEGA v izhodišču ponujajo določeno konfiguracijo, po nekaj letih uporabe še ne bodo za odpis – lahko jih namreč opremimo z novejšimi komponentami, tako pa za ugodno ceno učinkovito nadgradimo njihovo zmogljivost.

Poleg tega lahko na stacionarni računalnik priklopimo večjo zbirko zunanjih naprav. To je pogosto nepogrešljiva lastnost, zaradi katere prenosniki morda sploh ne pridejo v poštev.