Roof glass

Strešna okna iz polikarbonat plošč

Strešna okna ali drugi svetlobniki omogočajo naravno razsvetlitev notranjih prostorov dane zgradbe z dnevno svetlobo. Sončna svetloba ima namreč veliko koristnih učinkov: je zastonj, ugodno učinkuje na človeški bioritem, je očem najbolj prijazna. Zato se sodobne strehe večine objektov opremlja z neke vrste strešnimi okni, pa naj bodo to svetlobne kupole, svetlobni trakovi, steklena streha ali pa le večji svetlobniki, sestavljeni iz polikarbonat plošče. Cena takih svetlobnikov je neprimerljivo nižja, kot če bi bili iz mineralno silikatnega stekla. Polikarbonat je namreč plastični material, ki spada v skupino termoplastičnih polimerov.

Najpomembnejša lastnost, ki definira termoplaste, je zmožnost mehčanja materiala s toploto. Viskoelastične lastnosti termoplastičnih polimerov omogočajo, da jih s segrevanjem zmehčamo, nato pa poljubno oblikujemo. Načini za oblikovanje izdelkov iz termoplastov so valjanje, brizganje, ekstrudiranje, štancanje in podobno. Trik je v tem, da se po ohladitvi termoplasti strdijo brez spremembe kemijskih in fizikalnih lastnosti. Tako lahko tudi za ukrivljene polikarbonat plošče cena ostaja nizka, saj so postopki za izdelavo poljubnih krivin iz polikarbonata relativno enostavni. Svetlobne kupole so ena izmed najbolj markantnih in opaznih izdelkov iz ukrivljenega polikarbonata. Kot strešna okna jih veliko videvamo v novejših stanovanjskih objektih. Že sama oblika svetlobne kupole tej zagotavlja večjo odpornost na mehanske udarce in je tako bolj primerna za kraje s pogosto točo.

Tako, kot je za polikarbonat plošče cena tista, ki narekuje smotrnost njihove vgradnje, tudi za posamezne tipe plošč velja, da se uporabljajo v specifičnih področjih vgradnje. Prekatne polikarbonat plošče so, na primer, cenejša alternativa polnim polikarbonat ploščam. Njihova slabost je to, da skozi njih ne vidimo ostre slike. Te lastnosti naredijo tovrstno polikarbonat kritino kot nalašč za kmetijske rastlinjake, domače lope ali podobne gradnje, kjer potrebujemo dnevno svetlobo, funkcija okna pa ni nujna. Svetlobne kupole pa se po drugi strani nikoli ne izdelujejo iz prekatnih stekel, ker bi to motilo njihov estetski izgled.