Inštrukcije matematike

Težave pri matematiki in fiziki?

Osnovnošolcem in srednješolcem največ težav povzročajo naravoslovni predmeti, pri katerih je povprečje ocen načeloma nižje. Prav matematika in fizika sta v ospredju, kar pa ne pomeni, da se je treba že vnaprej pripraviti na neuspeh. Vestno šolsko delo je še vedno prava rešitev za učne težave, a če ne gre, se bo treba pozanimati o alternativah.

Inštrukcije matematike in fizike

Po matematiki je največ povpraševanja, čeprav so tudi inštrukcije fizike pri učencih precej »priljubljene«. Ne samo zato, ker imajo učenci s tema predmetoma največ težav, temveč tudi zato, ker ponujajo inštrukcije odlične rezultate. To pomeni, da je vsekakor možno najti učinkovito alternativo običajnemu šolskemu delu za tiste, ki jim tovrstno učenje ne gre od rok. Seveda je treba še vedno obiskovati pouk in slediti učnim uram, saj se inštrukcije običajno osredotočajo na konkretne težave, za premagovanje katerih je treba imeti vsaj nekaj teoretske osnove. Na srečo so tako inštrukcije matematike kot inštrukcije fizike v veliki meri praktično zasnovane, da je predstavitev teoretskih konceptov kar se da nazorna in posledično učinkovita.

Še posebej to velja za inštrukcije, ki so namenjene pripravi na preverjanje znanj. Posebno kategorijo morda predstavljajo inštrukcije matematike in fizike pri pripravi na maturo, saj si v tem času večjih težav pač ne moremo privoščiti. A ker ravno pri maturi ocena največ šteje, se splača pri pripravi na zaključni izpit pomisliti tudi na inštrukcije. Tako inštrukcije fizike kot matematike lahko temeljijo na vsebinah izpitov iz prejšnjih let, ki so odlično gradivo za vaje. Tak način omogoča tudi učinkovito samostojno delo, če je učenec seveda dovolj pripravljen na to.

V vsakem primeru bodo težave pri matematiki in fiziki najbolj učinkovito rešene tako, da inštruktor k vsakemu učencu pristopi individualno in pripravi prilagojen načrt inštrukcij. To pa pomeni, da bo treba najprej najti dobrega inštruktorja.