živa meja tisa

Tisa v živi meji zraste tudi do dva metra visoko

Če menite, da je edina primerna rastlina za živo mejo cipresa, se motite. Če do sedaj niste kazali prav nobenega zanimanja za živo mejo, je še toliko večja verjetnost, da niste vedeli, da za živo mejo lahko poleg ciprese različnih vrst uporabite še številne druge rastline. Med drugim se lahko odlično obnese tudi živa meja iz tise.

Živa meja tisa je pogosto zanimanje kupcev, ki si v okolici svojega doma želijo zasaditi izjemno lepo mejo. Kljub lepoti tovrstne rastline pa vam je ne priporočamo zasajati na vrt, če imate doma ali v bližini majhne otroke. Vsi deli tise so namreč izjemno strupeni, še posebej pa njene iglice. Strupeno je celo njeno lubje pa tudi na videz zelo privlačne jagode, ki jih tisa naredi v jesenskem času.

Vzdrževanje žive meje iz tise

Če vas torej zanima živa meja tisa, morate najprej najti mesto, kjer boste rastlino kupili. Priročno mesto za nakup je vsekakor drevesnica. Če je nimate v bližini svojega doma, vam je na voljo tudi spletna drevesnica, kjer lahko rastline naročate kar na daljavo. Potem ko boste kupili in zasadili tiso kot živo mejo, pa je dobro, da se poučite tudi o primernem vzdrževanju.

Znano je, da tisa v živi meji lahko zraste tudi do dva metra visoko. Obrezovati jo boste morali enkrat na leto, in sicer proti koncu junija. Tisa na sploh velja za edino vrsto iglavca, ki lahko prenese tudi zelo močno obrezovanje. Nove poganjke namreč poganja tudi iz olesenelih delov. Za živo mejo iz tise pa je treba rastline posaditi tako, da so med seboj oddaljene približno 25 do 30 centimetrov.

Opozorilo za rdeče jagode pri tisi

Omenili smo, da je tisa izjemno lepo drevo in kot takšno zelo primerno tudi za živo mejo. Kljub vsemu pa torej velja za zelo strupeno. Na njej so še posebej mamljivo videti rdeče jagode, ki pa jih človek nikakor ne sme uživati.