Epoksi tlaki

Tlakovanje z epoksidnimi smolami

Epoksi je priljubljena izbira pri tlakovanju, saj prinaša številne prednosti. Gre za idealno rešitev v industrijskem okolju, predvsem v delavnicah, skladiščih in na drugih bolj obremenjenih površinah. Poleg tega pa poznamo tudi cenovno ugodne izvedbe, s katerimi se epoksi lepo poda tudi v domače delavnice in druge prostore. Skratka, gre za zelo prilagodljivo in vsestransko opcijo, ki jo lahko odlično izkoristimo. Seveda moramo najprej vedeti, kaj epoksi tlaki sploh omogočajo in katere opcije imamo na voljo, dobro pa moramo poznati tudi svoje potrebe, da se lahko smiselno odločimo.

Na prvo mesto gre postaviti predvsem kakovost in zanesljivost zaščite. Pri tem se epoksi odlično izkaže, a le, če izdelamo tlak, ki odgovarja zahtevam. V najbolj obremenjenih prostorih pridejo v poštev debelejši epoksi tlaki, ki so običajno izdelani po naročilu in jih je možno v veliki meri prilagajati. Ne moremo pa računati na to, da bodo takšni tlaki ob vseh svojih odlikah tudi enostavni za izdelavo ali cenovno ugodni – primerni so za tiste, ki res potrebujejo odlično zaščito podlage in pri tem niso pripravljeni sklepati kompromisov.

Zelo vsestranski so samorazlivni epoksi tlaki, ki jih uporabljamo v obremenjenih prostorih, ki potrebujejo dobro zaščito. So pa nekoliko lažji za izdelavo in tudi cenejši, predvsem pri prekrivanju večjih površin. Tako imajo odlike debelejših tlakov, medtem ko se z enostavno in poceni izdelavo dotikajo prednosti, ki so značilne za epoksi premaz. Gotovo predstavljajo idealno rešitev v mnogih primerih.

Epoksi premaz je prava izbira za tiste, ki iščejo osnovno zaščito, predvsem v boju proti vodi oziroma vlagi ter drugim kemičnim vplivom, prahu, umazaniji in smetem. Površina, prekrita s plastjo epoksidnega premaza, bo ponudila dobro zaščito pred temi grožnjami, res pa je, da ne more prenašati zelo velikih mehanskih obremenitev oziroma je le toliko močna, kolikor je močan beton, ki ga prekriva epoksi premaz