_toplotne črpalke

Toplotne črpalke za delovanje uporabljajo brezplačno toplotno energijo

Najverjetneje vam je povsem jasno, da lahko z uporabo brezplačne energije sonca iz okolice lahko precej zmanjšate stroške ogrevanja. Toplotne črpalke so namreč naprave, ki za delovanje uporabljajo brezplačno toplotno energijo, ki je shranjena v okolici.

Toplotne črpalke torej dobro izkoriščajo toploto iz okolice ter tako učinkovito zmanjšujejo potrebe po energiji iz drugih virov, kot so na primer fosilni viri. Posledično pa to vsekakor pomeni tudi precejšnje znižanje emisij plinov oziroma škodljivih snovi. Za takšne naprave je značilno, da ne proizvajajo izpušnih plinov oziroma prahu.

Lahko rečemo, da toplotne črpalke predstavljajo dva sistema v enem. Pozimi učinkovito ogrevajo, poleti pa nas prav tako lahko učinkovito hladijo. Takšen sistem ogrevanja je še posebej učinkovit za na novo zgrajene stavbe. Za samo uporabo so toplotne črpalke zelo preproste, ker ne potrebujemo prav nobenega skladiščenja energentov. Znano je tudi, da skoraj vsi distributerji ponujajo cenejšo tarifo za omrežno napajanje toplotnih črpalk.

Toplotna črpalka zemlja voda je samo ena od vrst toplotne črpalke

V osnovi toplotne črpalke glede na delovanje ločimo na več vrst. Ena med njimi je na primer toplotna črpalka voda zemlja. Sicer pa za vse vrste toplotne črpalke velja, da so sestavljene iz treh ključnih delov. To so zbiralnik oziroma toplotni menjalnik, toplotna črpalka oziroma hibridni sistem ter distribucijski sistem.

Toplotna črpalka voda zemlja kot vir toplote koristi toplo zemljo. To poteka preko zemeljskega kolektorja, ki je položen v globino nekje do 2 metra. Po ceveh se pretaka mešanica vode ter sredstvo, ki je namenjeno proti zamrzovanju. Za sam pretok mešanice učinkovito skrbi obtočna črpalka. Takšna črpalka se ponaša z nešteto prednostmi. Njena ključna odlika je na primer ta, da je napravo možno uporabljati skozi celo leto, in sicer brez pomoči kotla.

Toplotna črpalka voda zemlja lahko dosega izjemno visok izkoristek. Preden se odločimo za nakup takšne vrste toplotne črpalke, pa je treba nujno preveriti, ali imamo na razpolago dovolj veliko površino ob objektu.