Blagovne znamke

Ugotavljanje kršitev intelektualnih pravic

Če ugotovimo kršitev intelektualnih pravic, moramo ukrepati sami – nobene službe ni, ki bi bdela nad spoštovanjem pravil avtorskega prava in drugih predpisov na tem področju, zaščita intelektualne lastnine pa pomeni le pravno podlago, na katero lahko računamo, če želimo ukrepati zoper kršitelje v primeru ugotovljenih kršitev. Če se ugotovi kršitev patenta ali blagovne znamke, je treba torej ustrezno postopati naprej – postopek se s tem šele začne, od odziva pa je odvisno tudi to, kako uspešni bomo pri zaščiti svojih pravic glede intelektualne lastnine.

Jasno je, da bo pametno na tem področju poiskati pomoč. Že ugotavljanje kršitev je lahko precej nehvaležno, predvsem pa zamudno opravilo, ki le redko obrodi konkretne sadove. Kršitev patenta na primer težko zaznamo, saj gre v tem primeru vedno za industrijsko aplikacijo zaščitene domislice, kršitev pa tako ni povsem očitna oziroma je prikrita v notranjosti konkretnih proizvodnih procesov. Težko je ugotoviti, da konkurent res koristi prav tisto domislico, ki smo jo zaščitili mi, ne pa neke svoje ideje. Nekoliko lažje je to, če so predmet kršitve blagovne znamke – v tem primeru je zelo jasno, kateri znaki so zaščiteni, kršitev lažje ugotovimo in dokažemo. Res pa je, da potrebujemo nekaj sreče, da kršitev sploh zaznamo, saj se lahko tudi znamke zlorabljajo na zelo različne načine, ob poplavi materialov in okoliščin, ki lahko predstavljajo kršitev, pa se kršitelj lahko tudi izogne zaznavi.

Tudi, če kršitev ugotovimo in jo lahko dokažemo, bo pametno poiskati pomoč pri pravnih strokovnjakih. Že zato, ker je treba kršitev patenta oziroma drugih pravic dobro dokumentirati in dokazati, predložiti moramo seveda tudi potrdilo o tem, da sploh imamo pravice, ki nam pripadajo pod določeno zaščito. Tudi blagovne znamke, pri katerih so primeri pogosto nekoliko bolj razvidni, se lahko zgodi, da se uveljavljanje pravic zaplete. Predvsem pri nadaljnjih pravnih postopkih je pametno koristiti pomoč strokovnjakov, ki ponujajo posredovanje v takšnih sporih.