terenski viličar

Uporabnost terenskih viličarjev 

Lesna industrija ima svojevrstne specifike, ki zahtevajo uporabo posebnih orodij. Zaradi relativno velike količine lesa, ki se dnevno obrne v povprečni lesni žagi, so potrebne precejšnje površine za skladiščenje lesnih polizdelkov. Ker je les relativno odporen na vlago in vodo, vsaj v okviru par tednov, skladiščenje na prostem ni problematično. Vseeno pa je treba zagotoviti vsaj deloma ravne površine ter čim boljšo dostopnost za dovoz hlodovine in odvoz razrezanega lesa do skladiščnih površin. 

Za prevažanje lesa oziroma lesnih polizdelkov, kot so deske, tramovi in drugi kosi, se po področju lesne žage uporablja terenski viličar. Tovrstno vozilo mora biti zadosti težko, sposobno hidravličnega prilagajanja v primeru neravnih površin, zlasti pa dovolj močno, robustno in odporno za premikanje večjih mas lesa. Prodaja viličarjev take vrste je nedvomno dober dokaz, da imamo v Sloveniji veliko surove lesne industrije. Stroji, kot je terenski viličar, imajo gume, ki so podobne tistim na traktorju. Profili na gumah morajo zagotavljati dovolj oprijema tudi na neravnih površinah z gruščem, ki so stalnica na večini prosto stoječih skladišč surovega lesa pri nas. Traktorski terenski viličar ima precejšnjo maso, ki mu zagotavlja primerno stabilnost v primeru dviga težjih bremen, kot so skladovnice tramov, desk ali pa kar surova hlodovina.

Tudi podporni deli so pri terenskih viličarjih drugačne, bistveno bolj robustne izvedbe. Vilice in viličarski teleskopski okvir morajo zdržati večje pritiske, hkrati pa biti odporni še na morebitne udarce pri nezaželeni zrušitvi skladovnic lesa. Prodaja viličarjev terenskega tipa upošteva tovrstne delovne lastnosti. Zato se kupci že vnaprej pozanimajo o kvaliteti in ceni terenskih viličarjev, da tako ne bi prišlo do nesporazumov, saj povprečno lesno podjetje noče po nepotrebnem tratiti časa na servisih. Terenski viličarji so tako večinoma že uveljavljenih znamk, prodaja viličarjev pa se vrši pri specialnih prodajalcih s tovrstno opremo, ki imajo veliko opravka z mnenji in izkušnjami strank.