Toplotna črpalka 3

Varčno ogrevanje in hlajenje stanovanja

Največji stroški, ki bremenijo proračun gospodinjstva, so povezani prav z ogrevanjem in hlajenjem. Pri ogrevanju imamo opravka tako s prostori kot s sanitarno vodo, medtem ko hladimo le prostore v poletnem času. V vsakem primeru je seveda smiselno za to delo izbrati zanesljive in zmogljive naprave, ki lahko vzdržujejo prijetno temperaturo v vseh okoliščinah. A ne pozabimo, da gre za velike hišne sisteme, ki morajo redno delovati, posledično so lahko precej potratni in seveda dragi. Če želimo prijetno atmosfero v stanovanju ohranjati brez visokih stroškov, moramo premišljeno izbrati učinkovito in varčno opremo.

Toplotna črpalka

Pri ogrevanju je naloga zelo zahtevna, saj potrebujemo zmogljiv in zanesljiv sistem, ki nas v zimskem času ne bo pustil na cedilu. S tem razlogom se lahko sprijaznimo z nekaterimi stroški, ni pa nujno, da bo ogrevanje na dolgi rok zelo drago. Za optimalen izkoristek in visoko učinkovitost poskrbi toplotna črpalka, ki prostore ogreva s pomočjo energije iz okolja. Ker v ogrevanje ne bo treba vlagati dodatne energije, lahko pričakujemo zelo nizke stroške skozi čas.

Res je sicer, da toplotna črpalka v izhodišču zahteva nekoliko višjo investicijo, saj je treba kupiti in vgraditi dokaj drago opremo, a ti stroški se hitro povrnejo, cena pa je vsekakor upravičena z dolgoročnim učinkom.

Klimatske naprave

Učinkovitost je precej pomembna tudi v poletnem času, ko želimo stanovanje hladiti. Spet bo naloga precej zahtevna, čeprav lahko visoke temperature praviloma lažje prenašamo, če se le uspemo skriti pred neposrednim udarom sončnih žarkov. Če se pri tem poslužimo še klimatske naprave, lahko tudi brez visokih stroškov dosežemo zelo dober učinek. Še vedno je seveda priporočljivo izbrati dovolj zmogljivo napravo, ki bo svoje delo zanesljivo opravljala. Učinkovitost pride najbolj do izraza pri izbiri klimatske naprave, ki jo nameravamo redno uporabljati, predvsem je to oprema za kakšne poslovne in delovne prostore, medtem ko doma na tem področju lahko najdemo kak kompromis.