Varilni aparat1

Varilni aparat za kakovostno in varno varjenje

Princip varjenja je takšen, da se dva kosa iste vrste kovine na stičnem mestu stalita in spojita z ali brez dodajanja materiala. Za to je potrebna ustrezna energija v obliki toplote in stisnjenega plina. Za varjenje poznamo danes več vrst varilnih aparatov, odvisno od tega za kateri postopek gre. Varilni aparat za MIG / MAG varjenje samodejno poskrbi za pomik žice, TIG varilni aparat uporablja netaljivo volframovo elektrodo in inertni plin, pri varilnem aparatu za MMA varjenje pa je potrebno dodajati materiala.

Ne glede na to, kateri varilni aparat uporabljate, morate biti pri varjenju skrajno previdni in poskrbeti za ustrezno varnost. Zato morate obvezno nositi zaščitno delovno opremo, kjer je obvezna ustrezna varilna čelada z zaščitnim vezirjem, rokavice in usnjeni čevlji. Za dodatno varnost nosite posebna oblačila, ki v celoti prekrijejo vaše telo, za dodatno zaščito trupa pa je priporočljiv tudi usnjeni predpasnik.

Varilni aparat CO2 uporablja za zaščito zvara ogljikov dioksid

Varjenje je zelo zahteven postopek, ki zahteva nekaj znanja in izkušenj, predvsem pa se ga je potrebno lotiti skrajno previdno in pazljivo. Tekom spajanja materiala se ustvarja vročina, soj isker, UV – žarki, kar je za zdravje lahko usodno. Kvaliteta zvara pa ni odvisna le od znanja in izkušenj varilca, ampak tudi od zaščitnega plina, ki ima pri varjenju prav tako pomembno vlogo. Če uporabimo varilni aparat CO2 se pri tem uporablja ogljikov dioksid. 

Kot že ime pove je glavni namen zaščitnega plina, da zaščiti zvar pred oksidacijo, vlago in umazanijo iz atmosfere. Poleg ogljikovega dioksida se uporabljata lahko še argon in helij oziroma določene mešanice vseh že omenjenih plinov. Varilni aparat CO2 zaradi uporabe zaščitnega plina ustvari najbolj kakovostne in izjemno trdne zvare, pri katerih ni strahu, da bi sčasoma postalo porozni. Z varilnim aparatom CO2 lahko varite različne kovine, aluminij in razne vrste jekel.