Drsna dvoriščna vrata

Vrata ali zapornice?

Dobra ograda je nujna, če želimo preprečiti dostop do posestva nepovabljenim gostom in drugim vsiljivcem. Hkrati pa moramo poskrbeti za to, da lahko do svojih površin še vedno dostopajo stanovalci oziroma uporabniki, ki redno prehajajo mejo, ki jo predstavlja ograda. Ravno to nalogo opravljajo vrata, ki morajo biti torej hkrati varna in zanesljiva ter enostavna za uporabo. Kako lahko vrata preprečujejo dostop vsiljivcem in hkrati olajšajo prehod pooblaščenim uporabnikom? Na voljo je več mehanizmov.

Klasična dvoriščna vrata ponujajo skoraj poljubno stopnjo varnosti. Prav tako je veliko izbire med mehanizmi, ki omogočajo odpiranje in zapiranje. Poznamo recimo drsna dvoriščna vrata, ki so zelo elegantna rešitev, če si lahko privoščimo dodatno dolžino za odpiranje teh vrat. Drsna dvoriščna vrata so še posebej učinkovita pri omogočanju dostopa vozilom in drugim uporabnikom – mehanizem je precej enostaven in se ga da avtomatizirati, povežemo ga lahko tudi s senzorji in daljinskimi upravljalniki. Seveda niso takšna le drsna dvoriščna vrata, temveč poznamo tudi precej napredna krilna vrata in druge izvedbe. V vsakem primeru so vrata precej prilagodljiva in jih lahko skoraj poljubno dopolnimo z raznimi naprednimi funkcionalnostmi. Tako z vidika varnosti kot uporabnosti lahko izdelamo pravo rešitev po meri.

Kaj pa nudijo zapornice? Z vidika varnosti to ni tako dobra rešitev, razen seveda, če nas skrbi le dostop vozil. V tem primeru je takšna prepreka čisto dovolj, pravzaprav celo bolj smiselna kot vrata. Če bi rabi preprečili dostop vozil, ne želimo pa ovirati pešcev, so zapornice prava rešitev. Praviloma so tudi cenejše in enostavnejše od vrat, hkrati pa še vedno precej prilagodljive. Na voljo so različni mehanizmi, ki jih je možno prav tako povezati z avtomatizacijo in upravljati na daljavo. Poleg tega lahko tudi zapornice dopolnimo z določenimi varnostnimi sistemi, čeprav s tega vidika res ponujajo nekoliko manj kot napredna vrata.