Vzdrževanje vrtne opreme

Vzdrževanje vrtne opreme

Pri obdelavi zelenih površin se poslužujemo opreme, ki nam delo bistveno olajša in zagotovi boljše rezultate. A takšnega učinka si lahko obetamo le, če za svoje naprave dobro skrbimo in jih redno vzdržujemo. Kako točno bomo to opravili, je odvisno od uporabljene opreme.

Mnoge sodobne vrtne naprave so precej kompleksne in jih ni lahko vzdrževati. Lahko pa izgledajo kompleksne le na prvi pogled, a v resnici dokaj enostavno najdemo šibke točke in preprečimo morebitne poškodbe ali okvare. Traktorji recimo dopuščajo učinkovito vzdrževanje in uspešna popravila – enostavno dobavljivi rezervni deli za traktor so prav tisti, ki jih je treba zaradi obrabe in velikih obremenitev najpogosteje menjati, prav tako ni težko dobiti serviserja, ki bo delo zanesljivo obrabil. Pravzaprav pa mnogi rezervni deli za traktor omogočajo tudi samostojno popravilo v domači delavnici ali celo na terenu. Seveda to ne pomeni, da je delo enostavno in da lahko redno vzdrževanje zanemarimo, priporočljivo pa je, da so nekateri rezervni deli za traktor na zalogi tudi v domači delavnici, traktor pa pred sezono odpeljemo na pregled k profesionalnemu serviserju.

Manjše naprave so lahko nekoliko zahtevnejše pri vzdrževanju in servisiranju. Napredne vrtne kosilnice so pravo čudo tehnike in se ne bodo pustile tako zlahka popraviti, če bo šlo kaj narobe. Omenimo recimo robotske kosilnice, ki imajo vgrajeno celo vrsto različnih sistemov, ki predstavljajo šibke točke. Še vedno so najbolj obremenjeni noži kosilnice in njeno podvozje, a hkrati moramo paziti še na navigacijo, napajanje in druge sisteme. Vse vrtne kosilnice seveda niso tako kompleksne, poleg tega so izdelki priznanih znamk večinoma dobro izdelani in bodo prenesli običajne obremenitve. Za vzdrževanje vrtne kosilnice je torej dovolj že nekaj pozornosti in redno izvajanje vzdrževalnih posegov. Pomembno je, da kosilnico po opravljenem delu dobro očistimo, v času neuporabe pa jo moramo pospraviti na varno.