polaganje parketa

Za obstojen pod se je najbolje odločiti za polaganje parketa

Obstaja ogromno podov, med katerimi lahko izbiramo, ko se odločamo kako bi radi prenovili ali sprva oblikovali svoj dom. Najbolj pomembno pa je, da je pod tako obstojen in odporen na praske, vdolbino in umazanijo, kot tudi za nas cenovno primeren in stilsko usklajen s preostalim prostorom.

Največ ljudi se odloči za polaganje parketa zaradi njegove obstojnosti. Ko enkrat položimo parket lahko nanj bolj ali manj pozabimo in se osredotočamo na druge stvari. Dobro in kvalitetno izvedeno polaganj parketa nam omogočajo, da samo na vsakih nekaj let v stanovanje oziroma dom pokličemo nekoga, ki se specializira za brušenje parketa in s tem lahko vedno znova dosežemo to, da odstranimo zgornje plasti lesa, kjer se je nabrala umazanija in tako ponovno vidimo, kako je izgledal parket takrat, ko smo prvič izvajali polaganje parketa.

Če se želimo odločit za bolj varovano možnost je odličen oljen parket

Parket je lahko lakiran ali oljen, če pa smo pogumni pa se lahko odločimo tudi za pod, ki ni nikakor obvarovan pred elementi in zelo hitro pridobi neko patino, ki je mnogim precej všečen element tega, da imamo položen lesen pod. Odločitev za oljen parket, ko prvič izvedemo polaganje parketa pomeni, da je parket sam po sebi dodatno zavarovan in bo manj vpijal vlago iz okolice. Prav tako bomo imeli nekaj sekund časa preden lahko začnemo popolnoma paničariti, če se nam slučajno kaj polije po tleh. Oljen parket lahko vzdržujemo preprosto tako ,da ga na vsake toliko časa ponovno naoljimo in s tem pomagamo ohraniti njegove prvotne lastnosti ne vpijanja vlage iz zraka ter to tanjšo zaščito pred poškodbami zaradi prisotnosti vode. Zaradi tega se bo oljen parket manj dvigoval in bomo lahko lažje vzdrževali njegov prvoten izgled tudi po tem, ko bo vgrajen že nekaj desetletji.