zgrabljalniki

Zgrabljalniki so nepogrešljiv kmetijski stroj

Zgrabljalniki so v uporabi v sezoni košnje. Sezona košnje pa je tudi odvisna od vremena. V vsakem primeru pa doseže vrhunec v poletnem času. Zgrabljalniki so kmetu v služijo v sezoni, nato kmetijski stroj pospravimo in nanj pozabimo. 

In ravno to je napaka. Po sezoni bi moral kmet zgrabljalnik pregledati, namazati in zamenjati poškodovane dele. 

Zgrabljalniki ne bi smeli poškodovani stati celo zimo in del jeseni, tudi če ga kmet ne potrebuje. S takim neodgovornim početje se okvara lahko samo se povečuje in tudi poškodovane dele je težje zamenjati in opraviti popravilo.

Je pa tudi tukaj sreča v nesreči. Zgrabljalniki nimajo motorja in drugih zapletenih mehanskih delov. Edina stvar, ki se pri zgrabljalniku lahko okvari oziroma poškoduje je rogelj zgrabljalnik. Seveda lahko pride tudi do drugih poškodb stroja. Vse je tudi odvisno od reliefa kmetijske površine in tudi uporabnika.

Rogelj zgrabljalnik je villica in je del zgrabljalnika. Zgrabljalnik potrebuje več vilic , da opravi svoje delo. 

Servis kmetijske mehanizacije

 Vsak kmetovalec si ne more kupiti vedno novih strojev, ko pride do take ali drugačne okvare. Takrat je kmetijski stroj potreben popravila.

Za servis kmetijske mehanizacije je vedno več ponudnikov in ravno tako povpraševanja. Večinoma so ponudniki manjši samostojni podjetniki. Vendar je potrebno poudariti, da so zelo zasedeni. Največ dela imajo takrat, kadar je sezona. Seveda pa bi kmetje radi popravili kmetijski stroj takoj ali čim prej, da bi lahko nadaljevali z svojim delom.

Servis kmetijske mehanizacije ni več kar je bil. Kmetijski stroji se spreminjajo in ravno zaradi tega se morajo tudi serviserji redno izobraževati in izpopolnjevati svoje znanje.

Kmetijska mehanizacija niso samo traktorji, obračalniki, zgrabljalniki, kosilnice, kardani, puhalniki, gozdarski stroji, oralci njiv, sejalci krompirja in drugih kmetijskih pridelkov. Med kmetijsko mehanizacijo štejemo tudi kombajn za koruzo, luščilec koruze, balirke, razni mlini, razni stroji za siliranje in silažo. 

Serviserji priporočajo redno vzdrževanje kmetijskih strojev, le tako boste preprečili hude poškodbe in tudi servis bo hitreje in ceneje opravljen.