Zlaganje palet v skladiščih

Zlaganje palet v skladiščih

Tovor na paletah je zelo primeren za skladiščenje v večjih skladovnicah. Električni indos viličar je zelo natančen, ker je prilagojen za notranje delo. Tako ima tovrstni indos viličar precej trde in polne gume, ki se zelo dobro obnesejo pri manipulaciji tovora na gladkih tleh. Ravno zaradi teh lastnosti je sposoben indos viličar natančno odlagati in premikati palete in tovor na njih. S spretnim voznikom je natančnost viličarja moč meriti v milimetrih.

Taka natančnost pride zelo prav v sodobnih skladiščih, kjer se palete s pripadajočim tovorom zlagajo visoko v vertikalo. Velike montažne omare s policami omogočajo bistveno večji izkoristek prostora. Za nekatere tovore, kot je na primer gradbeni material v trdnem stanju ali pa pakiran v vreče, obstaja opcija zlaganja palet v višino rez pripadajočih polic, ki tako niso več potrebne. Vsekakor pa je za učinkovito zlaganje palet v višje višine potreben teleskopski viličar. Na takem viličarju so njegove vilice pritrjene na okvir s teleskopskimi hidravličnimi valji, ki omogočajo visoko dvigovanje težkih bremen. Viličarji bolj masivne sorte so sposobni palete s tovorom dvigniti tudi do 5 m visoko. Zato je za notranja pokrita skladišča teleskopski viličar idealno vozilo, ki omogoča velike časovne in prostorske prihranke.

V veliko primerih se zgodi, da imamo na voljo nestandardne palete, ki niso skladne s standardom euro palet. V takem primeru je potrebno prilagoditi vilice za teleskopski viličar tako, da lepo nalegajo na dane palete. Spreminjanje širine vilic je zelo enostavno, ker so na viličarja pritrjene z zelo enostavnim patentom brez vijakov in matic. Kljub temu je to vpetje trdno in omogoča brezskrbno manipulacijo s paletami in tovorom, ki ga na njih prevažamo. Pri dvigovanju tovora na večje višine pa je zelo pomembno, da znamo dobro ravnati s komandami, saj v nasprotnem primeru tvegamo razsutje tovora po tleh.